I dette Favela-nytt skal vi presentere små historier med bilder til.TIAGO (til venstre)
er en av grunnene til at jeg startet Prosjekt Gatebarn. Han var bare 6 år da Candelaria-massakren fant sted, og i dokumentaren ”Lysets Kriger” bevitner han hva som skjedde den natten. Han og mange andre barn hadde søkt nattely utenfor kirken da noen biler plutselig dukket opp. Politiet hadde tidligere truet med å drepe barna. Så kom kuleregnet. Tiago lå oppå en ”avisstand”, og dette reddet livet hans. De som lå nedenfor ble drept. En av guttene som prøvde å komme seg opp, fikk en kule i hodet. 

Yvonne tok seg av ham og de andre overlevende og sørget for at de hadde et ”trygt” sted å være. Men for Tiago ble ikke livet lettere. Filmen viser en gutt som utviklet aids i meget tidlig alder. Han måtte gjennom mange smertefulle behandlinger. Han og de 13 søsknene har nesten alle forskjellige fedre. Fedre har kommet og gått. Tiago var en trist gutt som visste at hans levetid var begrenset.

I august 2005 ble Tiago myrdet - i nærheten av hjemmet og UERE. Ingen vet hva som egentlig skjedde, men ryktene sier at det var narkotika- ”dealere” som sto for henrettelsen. Tiago ble bare 18 år.

Livet går videre. Voksne og barn registrerer det som skjer, men slike overgrep er så dagligdags at de egentlig ikke blir gjort særlig notis av.

 

BRUNO (sammen med Annie)
presenterte jeg i forrige Favela-nytt. Han er gutten med tegningen som sier mer enn tusen ord. Han er nå 15 år. Moren liker ikke at han – som gutt - bruker tid på å tegne og male. Hun mener at han heller skulle komme seg ut på gata for å tjene penger til familiens opphold. For at Bruno fortsatt skal få være en del av UERE, sørger Yvonne for at familien får ekstra mat. Yvonne vet at et liv på gata ville ødelegge Bruno. Og han er takknemlig for den hjelp og undervisning han får. Som Annie sier: ”Noen ganger er det tøft å kjempe mot foreldrene, men vi kommer aldri til å gi opp Bruno”.

Han er en av de ti gatebarna som får stilt ut bildene sine i Tyskland. Pengene UERE får for bildene hans, skal gå direkte inn på en konto opprettet i hans navn, slik at han kan få en bedre start på sitt voksne liv.

 

JULIA
sitter til venstre for damen, og var veldig syk og avvist av legene da hun kom til UERE. Hodet var fullt av mark. Yvonne tok henne med hjem til seg selv og sørget for at hun fikk behandling der. Det var så vidt hun overlevde, takket være Yvonne og antibiotika. Julias mor er død, og hennes far sitter i fengsel. Etter behandlingen bodde hun hos en tante og fikk komme til UERE hver dag.

Etter noen uker dro Julia for å besøke sin farmor. Nå nekter farmoren å la Julia reise tilbake til tanten og UERE. Hun hevder at sønnen, altså Julias far, har overlatt datteren til henne. Yvonne forsøker nå å få tillatelse til å besøke Julias far i fengselet i håp om å få henne tilbake.

De tre andre på bildet er søsken. Alle har de problemer med å tilpasse seg andre mennesker. De er blokkert følelsesmessig og utøver ofte vold overfor andre barn. Begge foreldrene er alkoholikere, og de forlater dem ofte alene. Faren blir veldig aggressiv når han drikker og slår både kone og barn. Barna har blitt mishandlet siden de var babyer. Yvonne sørger for terapi og et trygt sted å oppholde seg på dagtid.

 

ESTEFANY
er den eldste av fire jenter. Moren stakk av da den yngste bare var tre måneder gammel. Faren prøver å ta hånd om barna alene. Alle fire er en del av UERE. Estefany er snart 8 år, men har ansvar som en voksen. Hun tar hånd om sine yngre søstre og husarbeid når faren ikke er hjemme.


UERE
holder alltid av penger til en hyggelig avslutning på året som belønning for god innsats på skolen. Mange av barna kommer seg aldri ut av slummen, mange har aldri før sett blomster og trær. Denne avslutningen er årets høydepunkt for UEREs barn.

Prosjekt Gatebarn og alle ansatte og barn på UERE vil gjerne sende en liten forsinket nyttårshilsen med takk for pengene i året som har gått! 

 

I år samlet vi inn kr. 62.252,50. Kr. 1.549,- årlig går til å opprettholde nettsidene våre. Bortsett fra dette går hver eneste krone til UEREs bankkonto. UERE har økt antall barn fra ca 300 til 410 i året som har gått. Pengene vi har samlet inn, har bidratt til å gjøre dette mulig. 

Med vennlig hilsen
Anne Elisabeth Egeberg
anne@gatebarn.org