Vi har nettopp hilst på barna og de som jobber på senteret UERE. Vi hadde med klær til barna og det var rene julaften da de ble delt ut.

Barna kommer sultne og slitne på morgenen. Yvonne forteller at barna aldri får en hel og god natts søvn. Det er så mye som skjer om nettene. Husene er dårlig isolerte, mange har ikke vinduer. Alle hendelser utenfor huset blir de vitne til; det være seg krangling, mishandling, vold, drap, sex, fyll og narkotika.

Narkobander
Som jeg tidligere har nevnt finnes det 3 narkotikabander i denne favelaen som stadig kriger seg i mellom. Sjefen for narkotikabanden som regjerer i området hvor UERE holder til, sitter nå i fengsel. Ettersom den ene nå soner, kjemper de to andre om kontrollen over dette området. Det er store uroligheter hver eneste dag. For noen uker siden ble rundt 30 mennesker drept i en av disse krigene.

Narkotikabanden som kontroller området hvor UERE ligger, advarer som regel Yvonne når noe alvorlig de vet om er på gang. Yvonne har som regel et kvarter på å sende alle barna i ”sikkerhet” og stenge senteret. Allikevel skjer det mye uforutsett. Annie, som jobber i favelaen som fostermor, forteller at politiet forleden uforutsett plutselig dukket opp i et klasserom fullt av barn. Politiet hevdet at senteret gjemte en banditt. De sto med maskingevær siktende mot pannen hennes. Et av barna klarte å løpe ut for å varsle Yvonne. Denne lille, tøffe damen irettesatte politiet, og de forlot stedet. Hun troppet opp på kontoret til øverste politisjef neste dag og ba om at politiet skulle holde seg unna. Politimennene ble sendt tilbake for å be om unnskyldning.

To gutter
Disse to guttene på 7 og 8 år bor under en bro sammen med sin mor i favelaen Mare. For en uke siden tok mor dem med til senteret. Barna har aldri fått noen form for stimulans. De var underernærte. Da de kom, viste de ingen tegn til glede. De var tomme i blikket. Yvonne tok imot dem. De har språket til 2-åringer. De går nå halv skole - og halv dag med lek sammen med de minste barna. Jeg satt sammen med dem da de lekte med Lego. Yvonne brukte klossene for å lære dem farger. Etter en uke har den yngste begynt å lære seg dem. Da vi var på besøk pusset Yvonne tennene deres. Dette var deres aller første tannpuss. Yvonne forteller: "Etter å ha tilbrakt tid her på senteret har de begynt å smile, og nå klarer de ikke å slutte”.

 

Energibunten Yvonne er i full gang med et av dagens mange gjøremål.

Litt om økonomi
For året 2004 samlet vi inn kr. 47.780,- To store sponsorer forlot i løpet av dette året Brasil og UERE, og dermed ble pengene brukt til helt elementære ting som mat, skolemateriell, medisiner o.l. 1.549,- årlig går til å opprettholde internettsidene våre. Bortsett fra dette går hver eneste krone uavkortet til UEREs bankkonto. 

Til slutt en hilsen fra 4 barn som er glade for at du gir dem mulighet til å få være en del av UERE.

Takk for støtten!


Med vennlig hilsen
Anne Elisabeth Egeberg
anne@gatebarn.org