Yvonne Bezerra de Mello har nylig vært på besøk i Oslo. Vi har møtt givere og presse som ga mye fin tilbakemelding. Jeg vil gjerne på vegne av oss alle ønske nye givere velkommen til Prosjekt Gatebarn.

Alt går sin vante gang i Rio; 300 barn får mat, medisiner, skolegang og omsorg. Samtidig opplever mange barn vold, noen blir vitne til at familiemedlemmer og venner blir tatt av dage, et barn blir forlatt av mor eller far.

Hva skjer med barn som plutselig blir alene? Jo, de er heldige dersom de har en nabo som forbarmer seg over dem.

Denne gangen vil jeg at dere skal få treffe to av Yvonnes ”barn” for å se hva som har skjedd med dem:

Dette er Fladimir        


Barna er redde for politiet, og når de dukker opp, løper barna i dekning enten de har noe å skjule eller ikke. Det var det som skjedde med Fladimir. Han var på feil sted til feil tidspunkt. Politiet skjøt mot ham i det han løp i dekning. En kule traff. Han falt og kunne ikke reise seg. Politiet skjøt 4 skudd til - på kloss hold. Ingen vet hvorfor – svaret får vi aldri. Politimennene ville sørge for at Fladimir og resten av familien tiet om hendelsen. Familien ble utsatt for hyppige og uforutsette ”besøk”. Familien følte seg til slutt så utrygg at de ikke så annen løsning enn å forlate området.  Til da hadde senteret Projeto UERE vært et lyspunkt i Fladimirs liv. I dag gjemmer de seg i et annet slumområde hvor han ikke har samme muligheter til en bedre fremtid.

Og dette er Aline


Aline er også et av ofrene for de stadige krigene som foregår i slummen. Yvonne forteller at det er narkotikagjenger som kjemper både seg imellom og mot politiet. Man vet aldri når skytingen finner sted. At andre, både barn og voksne, havner i skuddlinjen, betyr lite eller ingenting. I en av skuddvekslingene ble Aline truffet. I hodet. En kule fra en politimanns våpen. Kulen sitter så vanskelig til at den ikke kan fjernes. Hun var en frisk og velfungerende jente, men har fått livet ødelagt. Hun er nå helt avhengig av andres hjelp hele tiden. Den hjelpen får hun gjennom UERE.
 

Yvonne med noen UERE-barn. Aline ligger i fanget hennes.

 

Til slutt en god og en dårlig nyhet. Vi tar den gode først:

UERE har et nytt prosjekt på trappene. En tysk donor har gjort det mulig å åpne et ”hjem” for seks hjemløse med fostermor.

Samtidig skal to av hovedsponsorene, Agip Oil og Philips Petroleum forlate Brasil, og dermed forsvinner store deler av pengene UERE er avhengige av.

Takk for støtten!


Med vennlig hilsen
Anne Elisabeth Egeberg
anne@gatebarn.org